En skattekiste av smaker.

Fra august til oktober går Reisas gode hjelpere på tur. Enten på leiting etter molta, det nordnorske gullet, eller andre bærsorter som vokser og modnes i den korte sommersesongen.  Klimaet i nord, med lave temperaturer, gir sakte modning av bærene. Men til gjengjeld bidrar de helt unike lysforholdene, døgnet rundt med sol, til en unik vekstkraft. Lyngvekster som lever under slike forhold utvikler bær med en helt unik sødme og kvalitet. Ikke minst blir det en svært næringsrik saft og skall som inneholder mye antioksidanter og rikelig med vitaminer.

Moltesirup

Moltesirup kan også brukes som tilbehør til lutefisk!

Molte
Vaniljepannacotta toppet med molter og moltesirup
Reisa Moltesirup Vi anbefaler noen striper moltesirup på vaflene, pannekaka, over ostekaka eller vaniljeisen, nam nam!
En dråpe moltesirup på røkelaksepateen er en deilig smaksbombe!

Eksotisk hurtigmat fra Nord

-fra bloggen Pepperkverna

Kald Salmalaks

Fersk rødløk

Fersk rød chili

Lodderogn

Sitronolje

Nykvernet hvit pepper

Creme Fraiche

Tørket Rosèpepper

Konsentrert moltesirup fra Reisa



Skjær laksen i små terninger.  Hakk rødløk og chili.  Rør sammen lakseterninger, rødløk og chili, rør inn lodderogn etter smak.  Bind det hele sammen med litt sitronolje. Smak til med nykvernet hvit pepper.

Lodderogn er salt, så du behøver ikke salte.

Lag fine runde "kaker" som toppes med 1 skje creme raiche.  Drypp moltesirup som saus på tallerken.  Pynt med knust rosèpepper.

 

Kreklingsirup

Kreklingsirup til -tro det eller ei- TØRRFISK er en smakfull og spennende kombinasjon.

Krekling

Kreklingtips til kjøtt:

 Kreklingsirup + Spekemat      = Sant!!


Stek av vilt: Pensle sirup over steken de siste 10 min av steketiden, dette vil gi en fin, glassert overflate. Koteletter av lam og svin kan også med fordel glasseres med sirup, hell da litt sirup over kotelettene på slutten av steketiden.

Stek rypebryst i smør, la de hvile litt, ha litt krekling sirup over og grill det ovn, nydelig.

Ha Kreklingsirup i marianaden, sammen med krydder, olje og eddik skaper den en ekstra spennende dimensjon i smaken!

 

 

Stekt fisk:

Fiskefilèt stekes på panne, legges på bakepapir. Hell litt sirup på hvert fiskestykke, grilles i stekeovn.

Passer spesielt til fastfisk som steinbit og kvite etc.

Blåbærsirup

Pannekaker med blåbærsirup, såklart! :)

Blåbær

Pannacotta med Reisasirup

1: Finn frem din favoritt-oppskrift på Pannacotta. Vi liker syrlige pannacottaer hvor noe av fløten er erstattet med Nyr!

2: Bytt evt. ut halvparten av sukkeret i oppskriften med din favoritt-Reisasirup

3: Gjem litt Reisasirup i bunnen på glasset som en "surprise", før du forsiktig fyller glasset med pannacottablandingen Tips: Bruk en spiseskje til å helle blandingen sakte over for å unngå at sirupen blandes med den, eller ha et lite lag sirup på toppen av den ferdig avkjølte pannacottaen like før servering.

Om du ikke liker gelatin er Agar-Agar et godt alternativ.

Tyttebærsirup

Tyttebærsirup er det lille ekstra for en perfekt  viltsaus!

Dette er oppskriften Cecilie Mosli brukte i serien Celebert Selskap. Programmet ble sendt på TV3 i 2010.

Tilbehør til Reinsdyrfilet

Cecilie Moslis Olivensaus:
4 ss tyttebærsirup fra REISA
1 ss tomatketchup
3 ss worcestersauce
2 ss soyasaus
2 ss svarte oliven i skiver (uten stein)
2 lime (saften av de)
100 g smør

"Trønder Rødt"

Trønder Rødt

Arne Brimi viser til oppskrifter som bareier Roar Hildonen fra Trondheim har lagt igjen på Vianvang. Han har har høstet  internasjonal anerkjennelse for sine drinker.

Her er en av dem:

2 cl iskald Reisa tyttebærsirup

1 cl iskald Fru Lysholm Akevitt

9 cl Iskald Brut Champagne.

Bland tyttebærsirupen og akevitten i et kald champagneglass og fyll opp med champagne. Kan pyntes med frosne tyttebær eller sitronskall i glasset.

"Kjenn at det skjer noe med kroppen, at du blir varm og slapper av."

-Roar Hildonen-

Tyttebær drink En enkel men smakfull aperitiff.

Du trenger:

-Reisa Tyttebærsirup

-Scweppes

-Sukker og Reisa Blåbærsirup til pynt.

Lag en lekker og smakfull sukkerkant med å dyppe glasskanten i Blåbærsirup, deretter stives den av med å dyppes i sukker.

Rør ut Tyttebærsirup forsiktig i Scweppes (ikke rør ut all "brusen"), om ønskelig kan en skvett alkohol tilsettes.

Namnam :)

Tyttebær

Bruk den også over mørt, langtidsstekt kjøtt eller på riskremen til desserten.

Grønnsaker:

Kokte rotgrønnsaker ”surres” med sirup på varm plate slik at sirupen setter seg litt.

Slike grønnsaker egner seg utrolig godt til vilt og kokt og røkt kjøtt.

Stekt løk blir spesielt god med litt sirup i på slutten av steketiden.

Saus:

Ha 1ss sirup pr. liter fløte/rømmesaus, mer dersom du ønsker en søtere saus. Passer spesielt godt til vilt som rype, storfugl, rein og hjort.

Dressing: 1 del kreklingsirup- 4 deler olje.

Marinade: Erstatt rødvin med kreklingsirup, spesielt godt til vilt og hvalkjøtt.

Varme moltebær og skogsbær blanding.

Varm bæra i en stålkjele og  ha i sirup istedet for sukker.

Serveres med en god, hjemmelaget vaniljeis

Tilbehør til ost!

F.eks. Blåbær- eller Kreklingsirup til de milde myke; brie eller camembert

Tyttebærsirup til chevre eller Vildenvangs lagrede fastost.

Test gjerne Moltesirup til gorgonzolaen eller andre blåskimmelvarianter!

-til ostekaker gir Reisa's siruper en ekstra fin smaksopplevelse, enten som en søt finish eller som smakstilsetning.

Prøv deg fram!